Esports

  • Matemàtica de l'adrenalina

VilaWeb
Foto: Freepik
Redacció
16.02.2021 - 05:50

Jesús Purroy. Els humans hem corregut, saltat i llençat objectes des de l’aparició del primer Homo. Ser millor que els altres en qualsevol d’aquestes activitats tenia premi: la supervivència, la descendència o el poder. Amb el pas del temps hem codificat aquestes activitats amb reglaments i cerimònies, les hem deslligat de les necessitats quotidianes i les hem convertit en activitats de plaer, és a dir, en esports. No correm o ens barallem per sobreviure, fem curses populars i body combat perquè ens agrada.

Inevitablement, una activitat que té arrels prehistòriques, que és un negoci planetari i que ocupa una gran part del temps de molta gent ha de generar una literatura. Hi ha ficció i assaig, però sobre tot hi ha premsa. Segons l’Estudi General de Mitjans del primer trimestre de 2020, el primer i el tercer diaris amb més lectors a Espanya són esportius, i n’hi ha dos més entre els deu primers.

També hi ha literatura científica sobre l’esport. La ciència de l’esport inclou física, bioquímica i ciència dels mate­rials, però també mètodes d’entrenament i nutrició. L’activitat esportiva ha impulsat (i ha aprofitat) l’evolució de les eines de mesura, i hem passat del cordill a la línia de meta a la foto finish, i ara als drons o la realitat virtual.

«No correm o ens barallem per sobreviure, fem curses populars i body combat perquè ens agrada»

La ciència de l’esport inclou l’anàlisi i la mesura del rendiment d’esportistes i equips. Els rècords d’atletisme es basen en les mateixes mesures que qualsevol altra activitat, com el temps i la distància, però molts esports recullen estadístiques que serveixen per quantificar les apostes. Em crida l’atenció el beisbol, que mesura uns paràmetres extraordinà­riament sofisticats en un esport que, vist des de fora, no té ni de bon tros la varietat d’accions del bàsquet o el futbol.

Llegeix l’article sencer a la web de Mètode.

Descobreix el sumari d’Oceans. Limpacte del canvi global en el mar de la revista Mètode.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any